WELKOM OP DE WITTEKATJES WEBSITE VAN DE FAMILIE MOERMAN
 
Terug naar Reisverslag Vilnius-Helsinki-Tallinn

Dag 7 : zaterdag 2 januari 2010.

Deel 1. Toompea (Domberg)
Boven gekomen staan we direkt voor de orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal. De kathedraal in Russische stijl werd gebouwd tussen 1894 en 1900, toen Estland deel uitmaakte van het Russische rijk.

De Alexander Nevski kathedraal is gewijd aan de Prins van Novograd, Alexander Yaroslavitz Nevski, die de beroemde ijsoorlog op de oevers van het Peipsimeer op 5 april 1242 leidde, waarbij de Germaanse oostelijke opmars werd gestuit. De goed onderhouden kathedraal is het grootste heilige orthodoxe bouwwerk in Tallinn.

Toom Kooli straat tussen Alexander Nevsky Kathedraal en Toomkirik.

Iets meer naar het Noorden bevindt zich de ToomKirik (Koepelkerk), de belangrijkste Lutherse kerk in Tallinn en iets nadat de Denen Tallinn veroverden (rond 1219) gesticht. De Domkerk van Tallinn stamt uit de 13e eeuw. De muren van de kerk zijn witgekalkt

Een paleis in Kohtu straat. Sedert 2004 de zetel van het ministerie van justitie.

In Kohtu straat

Vanaf de Toomkirik kan u via smalle steegjes een drietal uitkijkplatforms bereiken, die een spectaculair uitzicht geven op de besneeuwde daken van de Oude stad.

Tallinn is een samentrekking van Taani linn , wat "Denenburg" betekent . De stad werd door de Esten zo genoemd omdat het de Deense koning Waldemar II was die er in 1219 een fort liet bouwen op een heuvel. De plaats bestond al wel langer: in een Arabische kroniek uit 1154 wordt hij ook genoemd, maar dan onder de naam Rävala (Reval). Zo heeft de stad tot 1918 altijd bekend gestaan.  

Op verschillende plaatsen in de bovenstad (Toompea) bevinden zich uitkijkpunten met mooie vergezichten. Hier zien we de St. Olavskerk , de stadsmuur met torens en de Issanda Muutmise kerk

Zicht vanaf Toompea op Oud Tallinn en de Baltische Zee.

Toom-Ruutli, een straatje dat naar een van de uitzichtpunten leidt

Toomkerk. Het groene gebouw is het Kunstmuseum

Middeleeuwse sfeer en de huizen die in allerlei kleuren roze, geel, rood en oranje geschilderd zijn.

Deze straat noemt Piiskopi.

Kohtu straat

Zicht op de Oude stad vanop het uitzichtspunt in Toompea.

Niet ver van het Parlement ligt in de smalle steeg Tänav Rahukohtu het Stenbock House. Het is de ambtswoning van de premier van Estland, Andres Ansip.

De Bovenstad biedt ook een spectaculair uitzicht over de benedenstad en verder tot in Nieuw-Tallinn.
Rahukohtu straat

Het kerkplein bij de Toomkerk, het groene gebouw op de achtergrond is het Estse Kunstmuseum.

Toomkooli straat
Oud Tallinn huizen in Toompea in de buurt van de Dome kerk

Toompea ontleent zijn naam aan de kathedraal, de Dom Kerk .

De Alexander Nevsky kathedraal, een oogverblindende samenstelling van koepelvormige rode en witte torentjes, ziet eruit alsof het in Moskou zou kunnen staan.

Toompea Castle, het Estse Parlement, met de Vlag van Estland,
Het sierlijke, barokke Toompea Paleis, nu de thuishaven van het parlement van Estland, heeft een helder laagje roze verf.

Toompea Palace, gebouwd in 1767- 1773 op de plaats van de oostvleugel van de burcht.

Toompea Castle is de zetel van het Parlement van de Republiek Estland. " Riigikogu" is de benaming van het parlement van Estland

Het kasteelcomplex bestaat uit verschillende onderdelen: de westelijke muur en de Lange Hermann toren behoren tot de middeleeuwse burcht van de Orde van de Broeders van het Zwaard, het Administratief gebouw van de regering staat voor het tsaristische tijdperk en is klassiek in stijl, en het gebouw van de Riigikoguop de binnenplaats van het kasteel, werd gebouwd in het begin van de jaren 1920.

 

Er blijft niets meer over van het oorspronkelijke Deense kasteel gebouwd in 1219, Drie van de hoektorens van de latere kasteel, gebouwd tussen 1227 en 1229 door de Ridders van het Zwaard, bestaan nog vandaag. De meest indrukwekkende van deze torens is Pikk Hermann (Lange Herman) , die wordt bekroond met de Estse nationale vlag.  

Recht tegenover het parlement staat de imposante Alexander Nevski-kathedraal, met zijn uivormige torenspitsen de belangrijkste Russisch-Orthodoxe kerk in Tallinn.

Wandelen door de smalle straatjes van Toompea Heuvel,

De stadsmuur

Maagdentoren en daarachter Kiek in de Kok

Kiek in de Kök was de meest krachtige kanontoren van het 16e-eeuwse Noord-Europa en een grootmacht aan de Baltische kust. De ronde kanontoren, gebouwd in het tweede deel van de 15e eeuw, heeft een doorsnee van 17 meter . De hoogte is 38 meter en de muren zijn maar liefst vier meter dik. De toren was hoog genoeg voor de wachtposten om in de keukens van de naburige gebouwen te gluren. Vandaar de naam "Kiek in de Kök", wat zich vrij makkelijk laat vertalen naar "kijken in de keuken"!

Links op de foto de maagdentoren die in de Middeleeuwen gebruikt werd als een gevangenis voor prostituees

Deense Koninklijke tuin

Hiernaast de Deense Koninklijke Tuin. Volgens de legende is de Deense vlag uit de hemel komen vallen tijdens de slag om Tallinn in 1219. Uiteraard werd de strijd, dankzij de vlag, gewonnen. Als dat waar is, is de vlag van Denemarken veruit de oudste vlag ter wereld.
Vanaf hier hebben we ook een mooi uitzicht op de St. Nikolaaskerk

Het poortje dat we daar zien zal ons via Kort Been naar de benedenstad brengen.

Luhike jalg (Korte been). Hier zien we de poort tussen de Deense koninklijke tuinen en Korte Been

Op de top van Luhike Jag, een van de smalle straatjes die de oude stad en Toompea verbindt, is een grote houten deur .Dat poortje was tot de 17e eeuw de enige verbinding tussen de Benedenstad en de Toompea en ging 's nachts dicht.

We zijn via de Pikk Jalg naar boven gegaan maar we zullen nu door de Korte been en over de trappen van Luhike Jalg naar beneden gaan.

Short leg street (Korte Been). Je kunt dus eigenlijk naar Toompea Hill Langs twee grappig genaamde straten, Lange Been en Korte Been. . De schuine weg van Lange been was voldoende breed en geplaveid met kinderkopjes (voor ons niet zichtbaar door de dikke laag sneeuw!) , en werd vooral gebruikt voor paarden met karren. Korte Been werd gebouwd in de 13e eeuw en is door de steile helling (stenen trap) alleen geschikt voor voetgangers.

De twee straten zijn duidelijk zeer verschillend van lengte , dus werd Tallinn schertsend de "hinkende stad" genoemd .

Naar de benedenstad via Korte Been.

Het is nu ongeveer 14 u en vlakbij het hotel drinken we een "Vana Tallinn", de bekendste likeur van Estland.

 

We lunchen en daarna verlaten we de Oude Stad langs de Viru poort om te winkelen in de moderne stad. Rond 17u zijn we terug op de Raekoja Plats (Raadhuisplein).

 

We drinken opnieuw een glogi op de kerstmarkt.

Rataskaevu Plats

We vinden een geschikt restaurant in de Rataskaevu straat . In deze straat bevindt zich ook de Ambassade van België.

Op deze foto is te zien dat het duchtig aan het sneeuwen is.

Daarna nog wat wandelen door de smalle straatjes van Oud Tallinn

We gaan nog even naar de bovenstad, naar Toompea, om dit ook eens te zien in het donker met de lichtjes . Hier het Parlement van Estland.

De Alexander Nevsky kathedraal,

"Pikk Hermann", of Lange Herman, 45,6 meter hoog


Sneeuwpret!!!
 
Terug naar Reisverslag Vilnius-Helsinki-Tallinn